0400 198 936

Pähkinöitä hunajasta 

Tiesitkö, että voit säilyttää hunajan juoksevana, jos laitat sen pakkaseen? Muita tosiasioita ja uskomuksia hunajasta voit lukea hunajatarinoita-artikkeleista.

Tiesitkö, että kanervahunaja on erittäin harvinaista. Satokausien välissä saattaa olla jopa kymmenen vuotta. Musta mehiläinen on ainut mehiläislaji, joka pystyy kanervaa pölyttämään.

Tiesitkö, että mehiläisten työalue on pesästä noin kolmen kilometrin säteellä? Tämän vuoksi hunajan laji voidaan määritellä hyvinkin tarkkaan keruualueen mukaan.

Tiesitkö, että ilman mehiläisiä maailma pysähtyisi? Ei tulisi marjoja, hedelmiä eikä kukkia. Ei olisi ravintoa. Kenellekään. Jos luonnon monimuotoisuus heikkenee, menetämme viimeiset mehiläisemme. Tue suojelutyötä. 

Musta mehiläinen on ainut laji, joka valuu kakulla ryppääksi, kun sen nostaa. Hunajakakku nostetaan, kun pesää tarkastetaan. 

Hunajaa urheilijalle

Hunaja on rasvaton, nopeasti imeytyvä, tasaisesti ja pitkään voimaa antava energialähde, joka sisältää myös laajan joukon vitamiineja, kivennäisaineita, antioksidantteja ja aminohappoja.
Hunaja on hyvä lisä terveelliseen ja täysipainoiseen ruokavalioon ja sitä kannattaa käyttää esimerkiksi rahkan tai luonnonjogurtin kanssa. Se toimii myös makeuttajana, kun tekee smoothieita ja pirtelöitä.

Tee urheilujuoma hunajasta
Hunajasta voi helposti valmistaa luonnollisen ja lisäaineettoman urheilujuoman, joka imeytyy hyvin ja on vatsaystävällinen. Hunajan toimivuus perustuu sen erittäin monipuoliseen hiilihydraattikoostumukseen.

Yleisimpiä hiilihydraatteja hunajassa ovat fruktoosi ja glukoosi. Glukoosi imeytyy nopeasti ja nostaa tehokkaasti veren sokeritasoa. Fruktoosi imeytyy hitaammin ja ylläpitää veren sokeritasoa pidempään vakaana. Hunaja on luonnontuote, joka on sellaisenaan hitaasti ja nopeasti imeytyvien hiilihydraattien lähde.

Urheilusuorituksen aikana elimistöstä poistuu hien mukana elektrolyyttejä eli suoloja, jotka on korvattava suorituksen aikana sekä sen jälkeen. Jos näin ei toimita, suorituskyky laskee ja lihakset voivat mennä kramppiin.

Hunaja sisältää elimistölle tärkeitä mineraaleja, kuten kalsiumia, fosforia ja magnesiumia. Hunajan monipuolinen mineraalikoostumus ja korkea kaliumpitoisuus 60 mg / 100 g vaikuttavat myös siihen, että hunaja sopii erinomaisesti urheilujuoman raaka-aineeksi. Näiden lisäksi tarvitaan natriumia, jota hunajassa luonnostaan on vähän, siksi itse tehdyn hunajapohjaisen urheilujuoman koostumusta täydennetään ruokasuolalla. Suolalisän tarkoituksena on korvata hien mukana poistunutta natriumia ja aiheuttaa janon tunnetta, jotta urheilija joisi enemmän ja pitäisi siten yllä kehon nestetasapainoa.

Urheilujuoma hunajasta

• 2 rkl Nuottivaaran hunajaa
• 0,3 dl vastapuristettua sitruunamehua
• ¼ tl suolaa
• 9 dl haaleaa vettä

Sekoita hunaja ja sitruunamehu, lisää vesi ja suola. Nauti!

Ravintosisältö / 1 dl valmista juomaa:
energiaa 23 kcal
hiilihydraatteja 6,5 g
natriumia 27 mg
kaliumia 32 mg